Stikkord

LeneP

Dr. Lene Pettersen.

Spiser sosiale medier stadig mer av arbeidstida? Det trenger du trolig ikke ha dårlig samvittighet for, mener fACT-medlem Lene Pettersen.

Dagbladet melder at litt over halvparten av de yrkesaktive bruker opp til 15 minutter av arbeidstida daglig på private gjøremål, og seks prosent bruker mer enn en halvtime.

– I det digitale samfunnet vi lever i, passer det ikke så godt å måle de ansatte etter klokka. Og hva vi trenger av informasjon for å løse arbeidsoppgavene våre, varierer fra yrke til yrke. Det er derfor viktigere enn noen gang å skape gode rutiner for seg selv, sier Pettersen til Dagbladet.

Arbeidsgivere bør kanskje heller bekymre seg for mengden gratisarbeid som utføres, mener hun.

– Mange sjekker e-post på kveldstid, surfer rundt på nettet for å lete etter noe jobbrelatert eller ferdigstiller en rapport, sier Pettersen.

Hun viser til statistikk fra USA fra 2013 der 67 prosent av yrkesaktive sa de jobbet mer enn en gjennomsnittlig 43-timers arbeidsuke.

– Det er ingen grunn til å tro at vi jobber noe mindre gratis i Norge, ettersom vi har høy internettdekning og smarttelefoner er svært utbredt, sier Pettersen.

Hun mener det er umulig å sette ei grense for hvor mye tid ansatte skal få bruke på sosiale medier i arbeidstida.

– Det er lov å ta seg fem minutters pause innimellom. Om man tar seg en røyk eller fjoller litt på Instagram, er vel egentlig det samme.